Kolla och testa bredband och internet hastighet

Internet har blivit en viktig del av vår vardag. Med större filstorlekar och de fler program på våra datorer är det nödvändigt att ha en stabil och snabb anslutning. När du registrerar dig hos en internetleverantör lovar de en viss nedladdningshastighet i megabit per sekund (Mbit/s) för det belopp du betalar. Om ditt internet verkar vara långsammare än vanligt kanske du vill kontrollera hur många Mbit/s din leverantör verkligen ger dig?

ownit logo

Gå till Ownit

fiber bredbandet 2019

 

 • Tillgång till Sveriges snabbaste kundservice alla dagar på året
 • 10 e-postkonton & 1 GB webmail samt spamfilter.
 • Egen hemsida med 100 MB utrymme.
 • Framtidssäkrat, äkta fiberbredband.
 • Fast IP-adress tilldelads i vårt stängda nät via DHCP.
 • En leverantör bland toppen i Netflix och Steams egna mätningar

 

högsta betyg

Bästa bredbandet – mest nöjda kunder i Sverige enligt SKI 2018

 • Ownit 71,9
 • Bahnhof 71,1
 • Tele2 68,7
 • Övriga 68,2
 • Telia 67,0
 • Com Hem 64,1
 • 3 (Tre) 63,7
 • Telenor 59,2

 


bäst i test med fiber bredband från ownit


Varför göra ett internet och bredbandstest?

En långsam internetuppkoppling kan vara mycket frustrerande. Här är ett test som du kan köra köra för att läsa dina Internet hastigheter och några tips för att förbättra din upplevelse.

Att ta ett bredbandstest kommer att berätta om din tjänst är underpresterande, och det kan också felsöka problem i nätverket . Om din Internet hastighet testresultat är mycket lägre än vad du betalar för, kontakta din Internet Service Provider (ISP) för att se om det kan hjälpa dig att lösa problemet. Om problemet kvarstår kan det vara dags att byta Internetleverantörer.

Du kan också använda ett hastighetstest för att identifiera internet trafikmönster i ditt närområde. Prova under olika tider på dagen och veckan för att få en känsla för när de långsammare sker. Sedan kan du använda dessa mönster för att planera din Internetanvändning runt högtrafikerade tider.

Det kan även spara pengar! Betala för mycket internet hastighet varje månad kan kosta hundratals dollar per år. Om din hastighet testresultat är mycket högre än vad du behöver, spara pengar genom att byta till ett billigare paket med en lägre hastighet.

Klicka här och se om Sveriges bästa bredband är tillgängligt för dig!

Uppladdningshastighet

Uppladdningshastighet är hur snabbt din Internet-anslutning kan skicka data till en internetserver. De flesta aktiviteter internet kräver inte mycket uppladdningshastighet, men en del gör. Men om du deltar i en verksamhet som kräver hög uppladdningshastighet, du kommer definitivt att märka om din Internet är för långsam.

Vilka typer av internet aktiviteter kräver hög uppladdningshastighet?

 • Onlinespel (Xbox, PlayStation, osv)
 • Videochatt (Skype, Facetime, osv)
 • Dela stora filer (torrent hög volym, molnlagring, osv)

Nedladdningshastighet

Nedladdningshastighet är hur snabbt din Internet-anslutning tar emot data från webbplatser och andra Internetservrar. Praktiskt taget alla internet aktiviteter kräver nedladdningshastighet, men vissa använder mer än andra. Du behöver också mer nedladdningshastighet om du har flera personer som använder internet samtidigt. Håll båda dessa saker i åtanke när du väljer en hastighet som är rätt för dig.

Vilka typer av aktiviteter internet kräver höga nedladdningshastigheter?

 • Streaming flera videoklipp på en gång
 • Streaming i 4K Ultra HD
 • Ladda ner stora filer

nedladdning

Så fungerar ett bredbandstest

Internet tester har olika detaljer inräknade men de grundläggande begreppen är desamma. För att testa nedladdningshastighet kommer testverktyget hämta en uppsättning filer. Sedan mäts hur lång tid nedladdningen tar. Testet mäter uppladdningshastighet på samma sätt i omvänd ordning. De flesta hastighetstester testar också ”ping hastighet” eftersom testet ändå är i kontakt med servern då.

Internets hastighet kommer nästan alltid verk lite mer långsamt än det borde vara och detta är på grund av ”IP overhead”.

Internet Protocol (IP) är en uppsättning procedurer som gör internet arbetet. Under dessa förfaranden, när du skickar ett meddelande över internet bryter datorn först upp det i små bitar av data som kallas IP-paket. För att se till att alla paketen når rätt plats och kan sättas ihop på rätt sätt lägger datorn en uppsättning via routing och monterings instruktioner. Detta kallas ”IP header” till varje paket som det brutit ut. Testa ditt hastighet på Ownit.

Den totala data i filen du skickar plus den data i IP-huvudet för varje paket kallas ”nyttolast”. Det kommer att skickas ett 10-megabit meddelande som har en nyttolast som är lite mer än 10 megabit. Det innebär att när du laddar ner en 10-megabit-fil på en 10 Mbps internetuppkoppling kommer det att ta längre tid än en sekund. Detta för att du måste ladda ner hela nyttolasten, inte bara filen. Den extra tid som behövs för att ladda upp eller ladda ner den extra data kallas ”IP overhead”.

Ping och latens

Att förstå grunderna i internets hastighetsjargong räcker långt när man testar eller felsöker en internettjänst / nätverksprodukter. Medan latens och ping hastighet hänvisar till lite olika aspekter av samma fenomen används de ofta omväxlande för att hänvisa till hela konceptet med latens.

Överföring

Överföringshastighet är den hastighet som digital information flyttas från en enhet till en annan. Överföringen kan ske på nätet eller via en direkt förbindelse mellan offline enheter. Internet hastighet, bithastighet och datahastighet är alla tekniskt överföra priser, men termen ”överföringshastighet” hänvisar ofta till en datahastighet. Överföringshastigheter, inklusive internet hastigheter, bithastigheter och datahastigheter, är alla vanligen mäts i megabitar per sekund (Mbps). Om emellertid en överföringshastighet är långsammare, det kan mätas i kilobit per sekund ( Kbps ). Omvänt kan snabbare överföringshastigheter mätas i gigabit per sekund ( Gbps ).

Klicka här och se om Sveriges bästa bredband är tillgängligt för dig!

Internet

Internet hastighet hänvisar till hur snabbt digital information färdas genom din Internet-anslutning. Internet hastigheter varierar, men med regelbunden testning kan du skapa en bas område. Internet hastighet är en typ av överföringshastighet och mäts vanligen som en datahastighet i megabit per sekund (Mbps).

Bit Rate

Bithastigheten är den hastighet som digital information flyttas från en enhet till en annan vid varje givet ögonblick som det händer. Bitrater kan fluktuera, beroende på konfigurationen av de data som överförs.

Data

Datahastighet är den totala hastigheten som en given uppsättning av digital information flyttas från en enhet till en annan. En uppsättning av digital information är alla data som behövs för att slutföra en överföring. Om informationen i en uppsättning överfördes jämnt, skulle bithastighet och datahastigheten vara densamma. Om bithastigheten fluktuerade under överföringen, kan det vara annorlunda än datahastigheten, beroende på när det mättes.

Bandbredd

Bandbredd avser den totala överföringskapaciteten hos en Internet-anslutning. När Internet Service Providers (ISP) marknadsföra sina anslutningshastigheter, är de verkligen talar om bandbredd för sina anslutningar. Det är därför de alltid säger ”upp till” en given hastighet. Det topphastighet endast sker när anslutningen är igång med full kapacitet.

Genomströmning

Genomströmning är den mängd information som passerar via en Internet-anslutning eller annan överföring datapunkt inom en given tidsram. Det liknar datahastighet, men det är ett mått på volym, inte hastighet.

Latency / Lag

Latency avser den tid en signal tar att resa mellan din Internet-anslutning och den närmaste (eller utsedd) internetserver.

Ping och Ping Rate

Ping är namnet på en testsignal sänds från en plats i ett nätverk till nätverksservern och tillbaka. Ping hastigheten är den tid det tar för en ping att resa till en internetserver och rygg. Det är mätning av latens.

Hur Mbit/s fungerar

Varje bit av media eller innehåll på internet använder en viss mängd data, oftast mäts det i megabyte (MB) eller gigabyte (GB).

 • 1 megabyte (MB) = 8 megabit (Mb)
 • 1 gigabyte (GB) = 1,000 megabit (MB)

Vissa filtyper, såsom textdokument och PDF-filer, kan bara ta några MB. Men för att hämta en HD-film krävs lätt ca 4 GB.Trots Mb är betydligt mindre än de flesta filstorlekar, de är hur vi mäter hur snabbt dessa filer kommer att hämta och ladda upp med hjälp av din Internet-anslutning.

Klicka här och se om Sveriges bästa bredband är tillgängligt för dig!

Hur snabbt bredband fiber behöver man?

Självklart är snabbare internethastighet bättre. Men hur mycket hastighet du behöver beror på din användning. Människor som laddar ner en hel del HD-video eller laddar upp högupplösta bilder kommer att behöva fler Mbps än någon som bara vill surfa på Facebook eller skicka e-post då och då.

De flesta höghastighetsplaner dessa dagar börjar runt 5-10 Mbps, vilket är tillräckligt för de flesta vardagliga online-aktivitet. Men kom ihåg, ju fler personer som du delar ditt nätverk med, desto långsammare kommer ditt internet vara. Så om du är en del av en familj på fyra personer och alla kommer att titta på Netflix samtidigt på olika enheter, kommer du att behöva en högre hastighetsplan. Vi rekommenderar att köpa ett bredband fiber då det är snabbt och stabilt!

Nödvändiga Mbit/s

AktivitetstypMinimihastighet krävs
General surfar / email / sociala medier1 Mbps
strömmande musik<0,5 Mbps
Streaming video (standard definition)3-4 Mbps
Streaming video (high definition)5-8 Mbps
Online multiplayer spel4 Mbps
Videokonferenssamtal6 Mbps

I tabellen nedan hittar du bandbredd beräkningar antar en användare utför en aktivitet i taget. Om du har flera användare på samma anslutning, måste du ta hänsyn till den extra bandbredd.

Om du vill …Du behöver om …
General webbsurfning, e-post, sociala medier1 Mbps
Online-spelande*1-3 Mbps
Videokonferenser**1-4 Mbps
Standard-definition video streaming3-4 Mbps
HD-video streaming5-8 Mbps
Frekvent stor fil nedladdning50 Mbps och upp
* En anslutning med låg latens, den tid det tar din dator att prata med spelservern, är viktigare än bandbredd för spel.
** Du vill åtminstone en Mbps uppladdningshastighet för kvalitet videokonferenser.

Klicka här och se om Sveriges bästa bredband är tillgängligt för dig!

 Vad har Mbit/s att göra med internethastighet?

Tänk på det som att fylla bilens bensintank. Ditt mål är att fylla hela tanken med drivmedel, men pumpen kan bara undvara så lite i taget så det tar tid att fylla din tank.

Internet fungerar på samma sätt. Endast en viss mängd megabit kan nå din dator eller enhet per sekund, vilket betyder att det tar tid att ladda upp eller ladda ned innehåll.

Desto långsammare internet hastighet (aka färre megabit du har per sekund), desto längre tid det tar för dig att ladda ner som PowerPoint-presentation för arbete eller att kunna titta på Netflix utan att vänta på att bufferten var tionde sekund. Det motsatta gäller också, desto mer Mbps du har, desto mindre tid tar det för exempelvis iTunes filmen att ladda ner.

Nedan kan du se hur du tar reda på din hastighet.