Bredbandstest – Testa bredband enkelt för maximal snabbhet!

Bredbandstest! -Testa bredband för maximal hastighet och prestanda.Hastigheter för ditt internet och bredband kan variera vid olika tidpunkter på dagen baserat på hur många människor är anslutna till internet och vad de gör. För att få en bättre förståelse av hastigheterna i ditt hem eller företag rekommenderar vi att testa din hastighet vid olika tidpunkter.

På Ownits hemsida kan du testa ditt internet eller bredband.


Gå till Ownits speedtest!

ownit logo

Gå till Ownit

Borttaget: fiber bredbandet 2019

 

 • Tillgång till Sveriges snabbaste kundservice alla dagar på året
 • 10 e-postkonton & 1 GB webmail samt spamfilter.
 • Egen hemsida med 100 MB utrymme.
 • Framtidssäkrat, äkta fiberbredband.
 • Fast IP-adress tilldelads i vårt stängda nät via DHCP.
 • En leverantör bland toppen i Netflix och Steams egna mätningar

 

högsta betyg

Bästa bredbandet – mest nöjda kunder i Sverige enligt SKI 2022

 • Ownit 71,4
 • Bahnhof 69,8
 • Övriga 69,4
 • Bredband2 68,8
 • Telenor 62,9
 • 3(Tre) 61,8
 • Tele2 61,4
 • Telia 60,1

 


bäst i test med fiber bredband från ownit


Testa bredband – Förbättra din bredbandshastighet!

Ditt internets (bredband) hastighet beror på många faktorer men framför allt:

 • Din dator
 • Webbläsare
 • Programvara
 • ISP
 • Wi-Fi och hårdvara.

Denna sida kommer att diskutera hur man kan få ut det mesta av en internetanslutning.

Vi rekommenderar att du provar dessa förändringar på den här sidan oavsett om du har ett fiber bredband, vanligt internet eller mobilt internet.

Bredbandstest, varför?

Ett bredbandshastighet testare är ett användbart litet verktyg när du vill ha en rättvisande bild av hur snabbt din uppladdning och nedladdningshastigheter verkligen är. Men varför i hela friden kan du behöver veta att ..? Tja, vi har fem mycket goda skäl.

1. För att se hur snabbt ditt bredband är

Självklart. I världen av bredband kan vara ganska förvirrande, så gör ett hastighetstest är användbar bara för att ge dig en uppfattning om vad du får – oavsett om du zoomar över cyberrymden, krypa i snigelfart, eller bara bekvämt chugging tillsammans.

När du vet att din linje hastighet, kan du få en bättre förståelse för hur lång tid saker tar att ladda ner , vilken nivå av kvalitet du kan strömma video i, hur många personer bekvämt kan gå online på en gång, och så vidare.

2. För att vara säker på att du får vad du betalar för

Bredbandsleverantörer ger dig alltid en idé om vad hastighet du borde ta emot – men i praktiken är det inte alltid håller måttet. En hastighet test hjälper dig att se vilken hastighet du får, snarare än vad hastighet du kan få.

Det är osannolikt att du får hastigheter så snabbt som ’upp till’ fart annonseras på ett paket, och det är oftast bra … men om du betalar för genomsnittliga nedladdningshastigheter på 50 MB och endast få 2 Mb, då vet du att det finns ett problem .

Få mindre än vad du registrerat dig för? Det kan vara dags att byta. Du kanske har bättre tur om du uppgraderar till fiberoptiska bredbandsnät , eller byta till ett paket på ett alternativt nätverk som Virgin Media .

Tänk på att om din hastighet är långt, långt under vad du lovat, kan du ha rätt att häva ditt kontrakt tidigt – ta en titt på vår guide till din bredbands rättigheter för mer info.

3. För att hjälpa dig att välja en ny bredband paket

Om du inte är en telekomexpert, kan dessa ’medelhastigheter noterade på bredband paket betyda precis vad som helst. 35MB låter snabbt, men hur mycket snabbare är 66MB? Och hur 108Mb? Aargh!

Det är där en hastighet test kommer in. När du vet vilken hastighet du får just nu, vet du om du ska välja ett paket med hastigheter som är snabbare, långsammare, eller ungefär samma som din aktuella anslutning. Lätt.

4. För att felsöka hastighet problem

Har du problem med din bredbandshastighet? En hastighet testare kan hjälpa dig att isolera exakt var problemet ligger.

Till exempel, om dina resultat visar super höga hastigheter när du ansluter datorn med en Ethernet-kabel, men de är mycket långsammare via Wi-Fi, du vet att det finns ett problem med Wi-Fi. Eller om det är snabbt på skrivbordet, men din bärbara dator kämpar, ligger problemet med din bärbara dator. Eller om det är snabbt i köket, men långsammare i vardagsrummet, det måste finnas något som blockerar eller stör signalen.

Ta hastighet test på olika sätt: på en kabelanslutning över Wi-Fi, med datorn med surfplattan, precis intill routern, i nästa rum … experimentera kan hjälpa dig att stänga in på något som kan hålla din hastighet tillbaka.

5. För att hitta de bästa tiderna för nedladdning

Tiden på dagen eller veckodag kan ha en inverkan på din bredbandsanslutning, och med hjälp av en hastighet testare kan hjälpa dig att spåra det.

På grund av saker som trafikledning och andra människor i din närhet som delar samma bredbandslinje som du kan hastigheter fluktuera som veckan går vidare. Det är inte ovanligt att finna att ditt hem bredband är lite långsammare på vardagskvällar, till exempel – det är ’peak tid’, när alla andra är online och trafikledning tenderar att sparka in.

Gör hastighetstester vid olika tider på dagen och veckan kan hjälpa dig att se när din anslutning är som snabbast, eller när latens är som lägst. Det är bra information för att veta när du vill ladda ner några stora filer eller strömma en film.

Genomsnittlig nedladdningshastigheter

Många bredbandsleverantörer annonsera bredbandshastighet – till exempel kan de berätta att du kan få upp till 16MB upp till 76Mb och därefter. Men det betyder inte att de är de hastigheter du faktiskt får.

Faktum är att de annonserade hastigheterna hänvisa till vad åtminstone 10% av en leverantörer kunder kan räkna med att få på riktigt. För att uttrycka det på ett annat sätt, så mycket som 90% av befolkningen troligen inte kommer att se dessa slags hastigheter.

Du är mycket mer benägna att få hastigheter närmare de annonserade om du får fiberoptiska bredbandsnät – en teknik som är mycket mer tillförlitlig och mindre känsliga för störningar och ’sakta ner’ än en vanlig telefonlinje.

Varför kan jag inte få min annonserade hastighet?

Det finns massor av faktorer som påverkar hastigheten på ditt bredband. En stor en för alla med standard icke-fiber bredband avstånd från den lokala telefonväxeln – ju längre bort du är, desto långsammare din anslutning.

Något som påverkar alla typer av bredband är internettrafik. Ju fler människor på nätet, kommer desto långsammare din anslutning vara så under högtrafik kan du märka din bredbandslångsammare. Likaså om du har en massa människor i ditt hus, allt på nätet samtidigt, ser du din hastighet börjar sjunka. Det är därför stora hushåll är bättre med fiberoptiska paket över billiga internet paket – de är bitande kall nog att nedgången i hastighet är mycket mindre av en fråga.

Din hastighet kan också släppa om din leverantör använder trafikledning. Vissa leverantörer bromsa vissa typer av verksamheter och prioritera andra under högtrafik, för att säkerställa att alla får en konsekvent upplevelse. Det gäller ofta obegränsad paket , vilket är varför vissa leverantörer nu göra ’verkligt’ obegränsad bredband utan trafikledning.

Använda bredband via Wi-Fi i stället för att ansluta enheter med en Ethernet-kabel kommer också att ha en inverkan på hastigheten. Signalen kommer att ytterligare försvaga flera väggar och dörrar den har att passera. En kabelanslutning är alltid det snabbaste alternativet, men inte alltid den mest praktiska.

Hur kan jag skynda mitt bredband?

Om ditt bredband är långsammare än du vill att det ska vara, har du några alternativ. För det första, om du är på Wi-Fi, testa din hastighet sedan byta till en kabelanslutning och testa igen. Detta kommer att berätta om problemet är med linjen eller maskinvaru setup.

När du vet att det är ditt bredband, kontakta din leverantör för att se om det finns något de kan göra för att förbättra din anslutning. De bör kunna fiol med några inställningar eller ge dig råd om hur man gör det bättre. Nedan hittar du fler lösningar och saker du kan testa!

Inställningar på datorn

Nedladdningshastigheter kan minskas på grund av felaktiga inställningar i datorn. Microsoft Windows standardinställningar är inte optimerade för de snabbaste anslutningarna. Även Windows 8 kommer med standardinställningar som saktar ner dig.

Vi rekommenderar att du provar något av alla de gratisprogram som finns eller att du ändrar en del inställningar själv. De program som finns tar bara ett par minuter att installera och använda och ändrar alla inställningar som behövs för att maximera din hastighet.

Webbläsare

Du ansluter till internet med hjälp av en webbläsare (Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera, Internet Explorer, osv). Oavsett vilket du föredrar är det viktigt att du håller det uppdaterat. Detta kommer att säkerställa att du har den senaste (och snabbaste) version!

testa med bredbandstest

Trådlös anslutning

Idag har många människor använder trådlösa routrar i hemmet för bekväm tillgång till Internet utan att ha kablar i hela huset. De flesta är omedvetna om att trådlösa anslutningar är mycket mindre tillförlitliga än trådbundna anslutningar och långsamt bredband kan orsakas av ett problem hemma snarare än med ISP tjänsten.

Om du använder trådlöst bredband så är det värt att försöka ansluta datorn till routern via en nätverkskabel och köra hastighetstestet . Om du tycker att din anslutning är snabbare på tråd än trådlösa så har du ett problem som du bör kunna fastställa utan att byta bredband.

Ny router?

Routern eller modem som du använder spelar också en viktig roll i föreställningen. En bättre modem eller router kan ge bättre funktioner som att kunna välja portar för spel osv och kan också ha en bättre brandvägg. För trådlösa anslutningar ska du placera routern för att minimera hinder från väggar etc. För att se om du förlorar hastighet på grund av hinder som du bör testa den trådlösa hastighets- och kontrollera den mot den hastighet du får när du använder en nätverkskabel.

Programvara som körs i bakgrunden

Det finns många program som körs i bakgrunden så fort du loggar in på datorn. Många av dessa kommer att behöva tillgång till internet även om de verkar vara avstängda. Dessa program kan kontinuerligt ladda upp och ladda ner data och inte bara sakta ner men även använda din nedladdning ersättning. Vissa program som Windows-uppdateringar och Security Suite uppdateringar är viktigt och bör vara igång hela tiden men andra kan stoppas.

Att ha bättre och enklare kontroll över vilka program som körs på datorn sedan använda ett verktyg som PC Speed Up. Den fria versionen av PC Speed Up kan du enkelt styra vilka program som startar när Windows startar PC SpeedUp optimerar även din dator, inklusive allt som TCP Optimizer gör.

Vad undersöks genom ett bredbandstest?

Nedladdningshastighet – Hur snabbt data överförs från Internet till din dator. Desto bättre är det, desto snabbare blir att surfa på webben, strömma filmer och TV, spela spel och mycket mer.

Ladda upp hastigheten – Hur snabbt data överförs från datorn till internet. Bestämmer hur snabbt du kan skicka filer, ladda upp bilder till Facebook. Vanligtvis mycket långsammare än nedladdningshastighet

Testa bredband – Skaffa bättre fiber bredband från leverantör!

Om du har försökt med ovan råd på denna sida och du fortfarande behöver en snabbare anslutning bör du titta på att ändra bredband paket. Inte alla paket kommer att finnas tillgänglig till ditt hem och den hastighet du får varierar med avståndet från växeln. För att läsa mer om det bästa bredband fiber bäst i test, klicka här!

För att hjälpa dig välja det bästa paketet från alla tillgängliga bredbandsleverantörer:

 1. Ange ditt postnummer i leverantörens sökruta för fibermöjlighet. Detta kommer att visa en karta som visar de faktiska hastigheterna som registrerats i ditt område.
 2. När du vet att snabbare internet finns, då måste du få det bästa erbjudandet.
 3. När du har bestämt dig vilket paket och hastighet du behöver är det bara att beställa! Kom ihåg att oftast kostar ett fiber bredband inte mer än det internet du redan har, men du får ändå en snabbare anslutning!