Bästa bredbandsleverantörer och internetleverantör 2023

Att välja bland bredbandsleverantörer är inte alltid så enkelt. Det finns alla typer av saker att tänka på, från kontraktslängd till linjehastigheten och massor av olika paket att välja mellan. Alla av dem erbjuder en förvirrande mängd olika paket till mycket varierande priser. Här går vi igenom vad som är viktig att tänka på!

ownit logo

Gå till Ownit

fiber bredbandet 2019

 

 • Tillgång till Sveriges snabbaste kundservice alla dagar på året
 • 10 e-postkonton & 1 GB webmail samt spamfilter.
 • Egen hemsida med 100 MB utrymme.
 • Framtidssäkrat, äkta fiberbredband.
 • Fast IP-adress tilldelads i vårt stängda nät via DHCP.
 • En leverantör bland toppen i Netflix och Steams egna mätningar

 

högsta betyg

Bästa bredbandet – mest nöjda kunder i Sverige enligt SKI 2022

 • Ownit 71,4
 • Bahnhof 69,8
 • Övriga 69,4
 • Bredband2 68,8
 • Telenor 62,9
 • 3(Tre) 61,8
 • Tele2 61,4
 • Telia 60,1

 

Guide till rätt bredbandsleverantör

Att välja en ”Internet Service Provider” (ISP) kan kännas svårt. Det finns många faktorer att ta hänsyn till, flera företag med flera paket att jämföra och oändliga recensioner att läsa om varenda en.

Misströsta inte, att få en bra anslutning till internet behöver inte vara onödigt komplicerat. Låt oss först ta en titt på några av de faktorer som är viktiga att ha koll på!

bredband fiber bäst i test

Bästa dealen för internetleverantör

Nedan är vad du bör undersöka när du ska leta efter ett bra bredband via fiber.

 • Hastighet: Din bredbandshastighet kommer att påverka hur snabbt du kan komma åt internet, så leta efter bästa möjliga hastighet i ditt område.
 • Datagränser: Detta påverkar hur mycket internet som du kan använda, så tänk på hur mycket data du behöver och välj en bredbandsleverantör som erbjuder detta.
 • Tillgänglighet i ditt område: Vissa tjänster som fiber kanske inte är tillgängliga där du bor. Hos de flesta leverantörer kan du enkelt ta reda på om du kan ta del av deras erbjudande eller inte.
 • Val av leverantör: Vissa företag erbjuder bättre service och kundsupport än andra. Vi rekommenderar Ownit.

Hitta rätt bland bredbandsleverantörer

Vi är här för att rensa upp förvirringen. Varje år genomför vi en omfattande översyn av de olika internet paket som erbjuds av alla stora svenska leverantörer. Vi hjälper dig att se till så att du hittar rätt bredband för just dina behov. Nedan hittar du vår guide för att välja den bästa bredbandsleverantören för dig.

Klicka här och se om Sveriges bästa bredband är tillgängligt för dig!

Kontrollera din täckning

När det gäller bredband gör platsen en stor skillnad. Om du vill ha ADSL internet som löper över telefonlinjen, då beror de hastigheter som du kan få på hur långt ditt hem är från den lokala växeln. Anslutningar för snabbare fiber kanske inte är tillgängliga beroende om kablar som krävs har installerats i ditt område.

Alla de stora och bästa internetleverantör fiber har en tjänst på deras hemsidor där du kan ange ditt postnummer och kontrollera vilka tjänster och hastigheter du räkna med att få. Gör detta innan du börjar handla.

Avtalslängd

Vissa internetavtal varar oftast i 12 månader, 18 månader eller till och med 24 månader. Det kan vara bra om du är nöjd med tjänsten, men om du vill hoppa över till en annan snabbare eller billigare leverantör kan du titta på hur lång bindningstid du har. Vissa leverantörer erbjuder dock att du kan avsluta ditt kontrakt inom den första månaden om tjänsten inte lever upp till de utlovade hastigheterna.

Priset

Alla leverantörer kommer att fakturera dig på månadsbasis, men om du jämför olika paket är det smart att stämma av med hur mycket du kommer att betala totalt under loppet av kontraktet – inklusive startavgifter. Marknaden är mycket konkurrensutsatt och nya erbjudanden kommer ibland upp titt som tätt.

Håll ett öga på vad som händer efter din första avtalstid upphör. Vissa leverantörer höjer ibland priset lite efter ditt första år. Detta är ofta förhandlingsbart om du ringer upp dem och säger att du planerar att flytta till en annan leverantör!

Hastighet är avgörande

Bredband hastighet är viktigt eftersom desto snabbare internet är, desto mer kan du göra på nätet. Det innebär också att fler människor kan använda internet samtidigt utan att påverka varandras konsumtion.

Enkelt uttryckt, bredband beskriva hur snabbt data kan komma (nedladdningar) och gå (uppladdning) genom modemet. hastigheter Bredbands tenderar att delas mellan nedladdningshastighet och uppladdningshastighet eftersom dessa är två olika saker: hämta mäter hastigheten med vilken du kan ta emot data över internet, och uppladdningshastighet innebär hur snabbt data kan laddas upp. Du kan även testa din nuvarande hastighet genom detta test!

Bredbandshastighet mäts i megabit per sekund (Mbps), och ju högre antalet megabit kan du ladda ner per sekund, desto snabbare anslutningen.

Klicka här och se om Sveriges bästa bredband är tillgängligt för dig!

Vad mer behöver jag undersöka?

De flesta internetleverantörer erbjuder även telefon och tv-tjänster tillsammans med ditt fasta bredband. Om dessa är av intresse kan du spara pengar genom att registrera dig för ett paket. Vissa erbjuder även specialerbjudanden på mobildata – värt med tanke på om du är också på marknaden för en ny mobiltelefon kontrakt.

En sista punkt av differentiering mellan internetleverantörer är kvaliteten på routern som är försedd med din tjänst. Vissa erbjuder god kvalitet med hög hastighet. Andra är mer grundläggande, de kommer att göra jobbet, men du kan förvänta dig bättre Wi-Fi-hastigheter och fler funktioner om du använder din egen tredjeparts router istället.

ownit logo

Gå till Ownit

fiber bredbandet 2019

 

 • Tillgång till Sveriges snabbaste kundservice alla dagar på året
 • 10 e-postkonton & 1 GB webmail samt spamfilter.
 • Egen hemsida med 100 MB utrymme.
 • Framtidssäkrat, äkta fiberbredband.
 • Fast IP-adress tilldelads i vårt stängda nät via DHCP.
 • En leverantör bland toppen i Netflix och Steams egna mätningar

 

högsta betyg

Bästa bredbandet – mest nöjda kunder i Sverige enligt SKI 2022

 • Ownit 71,4
 • Bahnhof 69,8
 • Övriga 69,4
 • Bredband2 68,8
 • Telenor 62,9
 • 3(Tre) 61,8
 • Tele2 61,4
 • Telia 60,1

 

Jämförelse genom SKI – Svensk Kvalitetsindex

Svenskt Kvalitetsindex, eller SKI är en organisation oberoende till konsumenter. De använder den så kallade ”SKI-modellen” där många olika områden och branscher jämförs med varandra, en av dem är bredbandsleverantörer. Där mäts bland annat tidigare kunders erfarenhet vilket säger en hel del när du ska välja tex bredband. De tar hänsyn till bland annat företagets image, servicekvalitet, produktkvalitet, prisvärdhet och förväntningar.

Com Hem

Com Hem är den i särklass största svenska kabel-TV-operatören och snabbt växande. Med mer än 1,7 miljoner anslutna hushåll och nära 600.000 bredbandsanvändare. Som en del av deras framtida strategiska teknik planerar Com Hem har valt att investera i TR-069 som en bas för fjärrhantering av den anslutna hem.

”Att leverera kvalitet erfarenhet till våra abonnenter är kärnan för Com Hems affärsstrategi. Som Com Hem expanderar nu till nya djup fibernät är det centralt för att kunna styra den anslutna hem och bredbandstjänster som levereras för att bli framgångsrik.”

För SKI Bredband 2018 kom de på plats 7.

Telia Sverige

Geografiskt sett täcker Telias nät en stor del av Sverige. Deras ODSL Ethernet produkt gör det bland annat möjligt att hyra bredbandsutrustning som de äger. Genom att ansluta ditt nätverk till Telia Sveriges nätverk via en fiberoptisk kabel, får du tillgång till lokala abonnentlinjer i Sverige.

För SKI Bredband 2018 kom de på plats 5.

Klicka här och se om Sveriges bästa bredband är tillgängligt för dig!

Frågor och svar för bästa internet och bredbandsleverantörer

Vad behöver jag för att få bredband?

Du behöver vanligtvis en aktiv telefonlinje och en trådlös router. Din bredbandsleverantör bör ge din router när du har registrerat dig.

Hur lång tid tar bredband tar att installera?

Det kan ta cirka två veckor, men det varierar mycket mellan leverantörerna.

Kan jag få fiber bredband?

Det är endast tillgänglig i vissa delar av landet så kontrollera tillgängligheten i ditt område så dubbelkolla först hos leverantören om du kan ha det.

Finns det någon bredband inrättat kostnader?

Du kan debiteras för all utrustning du behöver. Du kan också betala en uppläggningsavgift om en ingenjör måste besöka din egendom för att installera bredband.

Vad är abonnemang?

Detta är den fasta månadskostnaden som du betalar för en aktiv telefonlinje. Läs mer om abonnemang här!