Bästa och billigt mobilt bredband obegränsad datamängd

Här hitta du bäst och billigt mobilt bredband. Det finns en hel del olika alternativ på marknaden och de erbjuder alla olika paket och priser. Roaming är ett alternativ om du har ett befintligt kontrakt från ett annat land, men det kan bli mycket kostsamt på lång sikt. Det är därför det är viktigt att ta ett genomtänkt beslut. Det är viktigt att veta vilka olika svenska mobiloperatörer som finns och vilka priser som de erbjuder. Vi kommer se till att du med våra råd och tips registrerar dig för rätt svenska mobiloperatör!

telenor

Telenor mobilt bredband

Den mest populära operatören på den svenska marknaden. Med ett nät som täcker 99% av Sverige levererar de bra teckning, något de även fått pris för!

 • 40 till 200 GB surf/mån per abonnemang
 • 99% täckning i hela Sverige
 • Hastighet upp mot 40 Mbit/s


Köp & Läs mer

40 GB – 249 kr/mån
Hastighet: 10-40 Mbit/s –
Bindningstid: 0 mån –
Startavgift: 0kr
100 GB – 349 kr/mån
Hastighet: 10-40 Mbit/s –
Bindningstid: 0 mån –
Startavgift: 0kr
200 GB – 449 kr/mån
Hastighet: 10-40 Mbit/s –
Bindningstid: 0 mån –
Startavgift: 0kr

tre

Tre mobilt bredband

En annan bra operatör är Tre som erbjuder god täckning över hela Sverige. De erbjuder bra upplägg med olika hastigheter som också låter dig surfa inom EU, utan extra kostnad!

 • 60 till 500 GB surf/mån per abonnemang
 • 98% täckning i hela Sverige
 • Hastighet upp mot 64 Mbit/s


Köp & Läs mer

60 GB – 349 kr/mån
Hastighet: 8-34 Mbit/s –
Bindningstid: 0 mån –
Startavgift: 0kr
200 GB – 399 kr/mån
Hastighet: 8-34 Mbit/s –
Bindningstid: 0 mån –
Startavgift: 250kr
500 GB – 449 kr/mån
Hastighet: 8-34 Mbit/s –
Bindningstid: 0 mån –
Startavgift: 250kr

Billigt mobilt bredband och abonnemang

Om du utför en hel del distansarbete och pendlar är det bästa mobila bredbandet viktigt för dig. Även om gratis Wi-Fi-hotspots kan vara tillgängligt vid nästan varje café eller bibliotek är kvalitet och hastighet av dessa fria nätverk oftast dåliga. Dessutom finns det stora legitima säkerhetsproblem med nätverk som detta, särskilt om du använder dem för ditt arbete. På den här sidan hittar du länkar till de bästa mobila bredband samt billigaste mobilabonnemang erbjudanden som finns i Sverige. Vi listar bland annat Telenor och Tre som lämpliga leverantörer av mobilt bredband. Du kan läsa mer om bredband fiber bäst i test här.

Vad är mobilt bredband obegränsad datamängd?

Medan normala fasta bredband levereras via kablar arbetar mobilt bredband lite annorlunda. Den ansluter till ett mobilnät och skickar data via 4G eller 3G-tjänster – precis på samma sätt som det internet du får på din smartphone.

Mobilt bredband kan komma i form av …

 • En dongle – En liten gadget som ansluts till USB-porten på datorn och som sedan ansluter till Internet.
 • En personlig Wi-Fi-enhet – Även känd som en mi-Fi-enhet, pocket Wi-Fi, eller bärbar hotspot. Detta är en liten gadget som fungerar som en mini router. Slå på den och det kommer att ansluta till 4G och sända Wi-Fi så att du kan koppla upp din dator, surfplatta eller telefon när du är på språng.
 • I bilen Wi-Fi – En särskild Wi-Fi-enhet utformad för att kopplas in i en bil. Perfekt för streaming av musik på telefonen under en lång resa.
 • Data SIM-kort – Dessa fungerar precis som SIM-kort till din mobiltelefon, förutom att de bara har en data utan samtal eller texter. Sätt i ett SIM-kort i vissa iPads och paddor och du kommer kunna koppla upp dig mot nätet.

Bästa fördelarna

Den största fördelen med mobilt bredband är att det är bärbara. När du har en dongle eller Wi-Fi-enhet kan du ta den vart du vill och så länge du har 4G signal. De är bra att använda för att kontrollera e-post då och då och det kan till och med vara billigare än ett fast bredband.

Jämfört med fast bredband har mobilt bredband mycket högre latency (fördröjning), strängare nedladdningsgränser och oftast lägre hastigheter. 3G/4G är inte heller så allmänt tillgänglig.

mobila bredband i sverige

Användning

Är du helt säker på att du kommer att använda ditt mobila bredband varje månad? Om så är fallet kan du spara pengar genom att teckna ett längre kontrakt, till exempel 12-24 månaders. Å andra sidan, om du föredrar möjligheten att kunna ändra din plan månad för månad kommer en 30-dagarslösning passar dig bättre.

Olika typer av mobila bredbands prylar är användbara för olika ändamål, så det här är viktigt. För att kunna använda en bärbar dator eller surfplatta när du är på språng är en dongel eller personlig Wi-Fi-enhet ditt bästa val.

Varför behöver jag det?

 • Att kunna gå online när du är ute. Mobilt bredband är användbar som ett komplement till ditt ’viktigare’ bredband hemma om du ofta arbetar på kaféer, streamar musik i bilen eller vill använda internet under resan till exempel.
 • Som ett alternativ till fasta bredband. Om bredbandsalternativen i ditt område inte helt är tillräckligt bra men mobil din signal är OK, är mobilt bredband en bra lösning.
 • För tillfällig bredband. Det är bra om mobilt bredband är att det är mycket plug-and-play – allt du behöver göra är att registrera dig och slå på enheten. Det gör det perfekt om du har bredbands problem hemma, eller om du precis flyttat in och har inte fått ansluten ännu, eller om du är i tillfälligt boende för ett par veckor.

Kan jag använda mobilt bredband utomlands?

Vissa mobiltaxorna Internet har ett block på dem så det är bara möjligt att använda dem i Storbritannien (detta är vanligt med fördelningssystem erbjudanden), men om inte du kan använda dem i något land stöd från mobilbredbandsleverantör. Priserna har sjunkit en hel del på senare tid – särskilt i Europa där roaming är nu fri – men det kan fortfarande vara en dyr hobby. Se vår guide till att använda mobilt bredband utomlands för mer information eller vår användbar mobilt bredband roaming verktyg för en översikt över kostnaderna i hela världen.

Kan jag använda det hemma som internet?

Mobilt bredband – särskilt 4G – är tillräckligt snabb för att vara ett lönsamt alternativ till fast telefoni hem internet. Men för många människor är det inte kommer att vara det bästa alternativet, till stor del på grund av de relativt låga datagränser. Obegränsat hem bredband är mycket bättre för tunga användare och delade hem.

Data och surf

Datan du får kan sträcka sig från 500MB per månad upp till 200GB, men högre volymer data är dyrare så det är inte alltid värt kostnaden. Om du är osäker på hur mycket du är i behov av att använda, testa en 30-dagars plan för att se hur mycket du behöver med. Du kan alltid registrera dig för ett längre sikts billigare lösning med tillräckligt ersättning senare.

3G och 4G

3G och 4G avser generationer av mobil teknik. 3G var först med att erbjuda bredband via mobilnätet. 4G är den senaste iteration av mobilnät och ger kraftigt förbättrade anslutningshastigheter.

Om du köper en ny mobil bredbandstjänst är det bäst att gå med ett 4G-enhet eftersom det är betydligt snabbare. Och även om 4G-nät inte är lika utbrett just nu de utvidgar hela tiden, och du kan fortfarande använda 3G när det inte finns någon 4G signal.

Kontantkort

Mobilnätet i Sverige är mycket bra och du har gott om bra leverantörer att välja mellan. När du letar efter ett kontantkort ihåg att du kommer att få betala mer om du stanna längre i Sverige. Ett kontantkort är bara meningsfullt om du vistas under en kort tid. Om du stannar ett år eller längre är det mer meningsfullt att ansöka om ett svenskt mobil kontrakt. Ju längre kontrakt, desto mindre måste du betala. Med de flesta kontantkorts lösningar idag får du med surf.

Dongle

En dongle är en liten gadget som ansluts till datorn och låter dig anslutas till internet. De är vanligtvis lika stora som en vanlig USB-enhet och de ser identiska ut också. Vissa donglar används för att ge din dator Bluetooth-kapacitet, Wi-Fi , extra säkerhet, multimedia och så vidare – men oftast när man säger ’dongel’ talar man om mobilt bredband. En dongel är i grunden ett mycket liten modem med möjlighet att ansluta till trådlöst eller mobilt bredband – 4G eller 3G. Samma som bredbandet på din smartphone. När du ansluter en dongel till en dator är datorn i huvudsak ansluten till ett modem och kan få tillgång till nätet. Till skillnad från en besvärlig kabel-anslutning, pluggar du in din dongel rakt in i din USB-port.

dongel i sverige

Lista över mobiloperatörer i Sverige

Vilka är de bästa leverantörer för bredband i Sverige och vilka av dem ger de tydligaste avtal? Vi har listat de bästa svenska mobiloperatörer nedan.

Alla dessa mobiloperatörer erbjuder olika anslutningar, paket och abonnemang. Att jämföra alla svenska mobiloperatörer kan ta upp mycket av din tid. Vi har listat de bästa svenska operatörerna nedan och vi rekommenderar främst Telenor och Tre för mobilt bredband. Var noga med att köpa mobilabonnemang på nätet när du har hittat den operatör som passar dina önskemål, det är nästan alltid billigare än i butik. Vi har listat några tips och tricks längst ner på denna sida för att se till att du registrerar dig för en mobil leverantör som passar dina behov. Nedan finner du de bästa operatörerna för mobilt bredband.

Faktura1 månEndast Sim12 mån
Tre.se
Fello
Telenor
Telia
Tele2
Hallon
Vimla

Telenor mobilt bredband

Telenor är den mest använda mobiloperatören i Sverige. Den har vunnit ett par utmärkelser för bästa mobilnät i Sverige som täcker 99% av hela den svenska befolkningen. Du får gratis samtal, SMS och MMS om du prenumererar på en av Telenors abonnemang. Du kan också fritt använda dina uppgifter inom EU, vilket kan komma till hands när du planerar att resa utomlands. Telenor erbjuder en mängd olika mobilabonnemang. De mest populära ett i Sverige bland expats är 6GB. De flesta människor kommer att finna denna tillräcklig vad gäller mängden data. Det är bra om Telenor är att du kan ändra din prenumeration när som helst under den tid ditt kontrakt!


telenor mobilt bredband

 • 40 till 200 GB surf/mån per abonnemang
 • 99% täckning i hela Sverige
 • Hastighet upp mot 40 Mbit/s


Köp & Läs mer

40 GB – 249 kr/mån
Hastighet: 10-40 Mbit/s –
Bindningstid: 0 mån –
Startavgift: 0kr
100 GB – 349 kr/mån
Hastighet: 10-40 Mbit/s –
Bindningstid: 0 mån –
Startavgift: 0kr
200 GB – 449 kr/mån
Hastighet: 10-40 Mbit/s –
Bindningstid: 0 mån –
Startavgift: 0kr

Tre mobilt bredband

Tre är en annan mobiloperatör som erbjuder utmärkt nättäckning överallt i Sverige. Tre.se erbjuder attraktiva erbjudanden på en bra hastighet. Tre.se erbjuder olika kontrakt med olika datapaket. För alla kontrakt får du obegränsade samtal, SMS och MMS i Sverige. Med deras abonnemang kan du surfa inom EU utan extra kostnader. De ber inte om en aktiveringsavgift och du har 14 dagar på sig att återvända abonnemanget om du inte är nöjd med produkten. Det är ganska bekvämt att beställa en Tre.se prenumeration på nätet – du behöver inte ens gå upp ur stolen. Deras leverans är snabb och kostnadsfri.


tre mobilt bredband

 • 60 till 500 GB surf/mån per abonnemang
 • 98% täckning i hela Sverige
 • Hastighet upp mot 64 Mbit/s


Köp & Läs mer

60 GB – 349 kr/mån
Hastighet: 8-34 Mbit/s –
Bindningstid: 0 mån –
Startavgift: 0kr
200 GB – 399 kr/mån
Hastighet: 8-34 Mbit/s –
Bindningstid: 0 mån –
Startavgift: 250kr
500 GB – 449 kr/mån
Hastighet: 8-34 Mbit/s –
Bindningstid: 0 mån –
Startavgift: 250kr

Tips och tricks

 • Ta reda på om du behöver ett vanligt SIM-kort eller ett nano SIM-kort
 • Köp din prenumeration på nätet – det är ofta billigare!
 • Mobiler måste vara olåsta för att kunna byta till en annan leverantör
 • Håll din legitimation och kontouppgifter till hands under registreringsprocessen