VoIP: Den fullständiga nybörjarguiden för telefonjack

Vad är VoIP och hur fungerar det med telefonjack?

VoIP står för Voice over Internet Protocol. I lekmannaspråk, hänvisat till att göra telefonsamtal som görs via internet, snarare än genom en vanlig fast telefon eller mobilt nätverk.

En VoIP fungerar genom att ta din analoga röstsignaler och omvandlar dem till digitala signaler och sedan skicka dem som data över din bredbandslinje.

Det är ett mycket användbart sätt att göra samtal – till att börja med, när det är inrättat det är mycket billigare än att använda vanliga telefonlinjer. Det betyder att, beroende på dina inställningar kan du inte betala för dina telefonsamtal baserat på avstånd, vilket land du ringer eller hur mycket tid du spenderar chatta.

Din VoIP-system kan vara detta

  • Med en telefon och en VoIP adapter – Med hjälp av en speciell adapter kan du göra VoIP-samtal från en vanlig gammal fast telefon. Dessa adaptrar ansluta till antingen en telefonjacket i väggen eller i din router.
  • Med en dator – Det finns massor av program som låter dig ringa röstsamtal till någon som också har det installerat, inklusive Skype, Google Talk och Apple Facetime. Vissa, till exempel Skype, kan användas för att ringa vanliga fasta eller mobilnummer också. Ringa någon annan som har appen är gratis, men att kalla en verklig telefonnummer kommer vanligtvis kosta lite.
  • Med en smartphone – Du kan använda din smartphone för att ringa röstsamtal med hjälp av vissa program. Se nedan för mer information om hur det fungerar.

Vissa bredband och hemtelefon leverantörer erbjuder VoIP som en del av sina tjänster, så att de kan göra saker lite annorlunda. Det är standardformuläret av telefonlinje från ett antal FTTP ( fiber-to-the-lokaler ) leverantörer, till exempel, och VoIP är tillgänglig som en del av nästan alla företag bredband eller telefon paket. Hursomhelst, kommer din leverantör ger dig all information du behöver.

Vilken utrustning behöver jag?

Den exakta utrustning du behöver beror på vilken metod för VoIP du använder.

Det första du behöver är en bredbandsanslutning – helst en fiberoptisk en så det är mer tillförlitlig, och helst en obegränsad en så att du kan prata så mycket som du behöver. Du får det absolut bästa VoIP upplevelse som möjligt med en full FTTP eller en Ethernet-anslutning, som finns med vissa affärsbredbandsleverantörer.

  • För VoIP med en adapter, behöver du … en VoIP-adapter (naturligtvis) och en kompatibel telefon. Om det ansluts till en router, behöver du en kompatibel router också.
  • För VoIP med en dator behöver du … en bärbar eller stationär dator med internetuppkoppling, rätt programvara och antingen ett headset eller högtalare och mikrofon. Headset är bättre för klarhet och ljudkvalitet, och har den extra fördelen av att avvara alla omkring dig från att höra hela samtalet, men du kan få genom att bara bra utan.
  • För VoIP med en smartphone, behöver du … en smartphone är ansluten till Wi-Fi och med den valda appen installerad.
    Vissa VoIP-leverantörer kan göra saker annorlunda, och kan kräva särskild utrustning. Kontakta din leverantör för mer info om detta – och oroa dig inte, de kommer att ge dig allt du behöver för att komma igång, och guida dig genom installationen när du registrerar dig.

VoIP på smartphones

Det finns två typer av program som du kan använda för VoIP på din smartphone.

För det första finns det program som du kan använda för att ringa till andra personer som har samma app. Det finns Skype, Facetime, Viber, Line, WhatsApp, Facebook Messenger, och dussintals fler. Några, som Skype och Viber, även låter dig ringa en vanlig fast telefon eller mobilnummer – men kom ihåg detta vanligtvis kommer att kosta pengar.

Andra funktioner inkluderar att kunna ringa någon på någon enhet (smartphone, surfplatta, dator och så vidare), gratis videosamtal, och ibland till och med grupp calling – för vem vill inte ett konferenssamtal med sina Facebook-vänner?

Appar

Den andra typen av VoIP apps är de från fasta leverantörer. Dessa är ganska smart, eftersom de låter dig ringa samtal som använder samtalsminuter som ingår i din hemtelefon plan. Så om du har allomfattande helgen samtal eller super billigt internationella samtal, kan du skörda dessa förmåner från din smartphone också – även när du inte är hemma.

  • BT abonnemang kunder kan ladda ner BT Smarttalk appen
  • Talktalk abonnemang kunder kan ladda ner Talk2Go appen

Generellt måste du vara ansluten till Wi-Fi för att det ska fungera. Telefonsamtal över mobilt bredband, även känd som Volte är en annan odjuret helt – och om du inte har obegränsad ata , kommer de verkligen äta i din ersättning.

Fördelar och nackdelar med VoIP bredband fiber

Fördelar: Den största fördelen med att använda en VoIP bredband-tjänst är att det kan vara en fan av mycket billigare än vanliga fasta telefoner, särskilt för att ringa utomlands. Med vissa inställningar i själva verket – som att använda Facetime – det är helt gratis.

Det kan också ge dig mycket klarare ljud, särskilt på en höghastighetsfiberoptisk linje. Och om ett gäng människor i ditt hushåll eller kontor behöver ringa samtidigt är det ett bättre alternativ än stänk på att installera flera telefonlinjer.

Nackdelar: Å andra sidan, din samtalskvaliteten på VoIP kommer att påverkas av läget i ditt bredband linje – kan långsamma internet betyda skräp telefonsamtal. Som sagt, så länge du använder en fiberoptisk linje, bör alla vara okej.

Det finns också en hel del saker som finns med en fast telefon som saknas från VoIP. En hel del fasta leverantörer erbjuder samtalsfunktioner, till exempel – som röstbrevlåda eller samtal väntar. Och några siffror kan inte alltid kallas över VoIP, såsom nummerupplysning.

Lämna ett svar