Skip to main content

Att välja den bästa ISP i Sverige 2016

Ditt val av Internet Service Provider (ISP) kan göra en enorm skillnad i din lycka (eller frustration) som en Internetanvändare. Beroende på var du bor, kanske du har ett stort antal Internetleverantörer att välja mellan eller så kan du ha fastnat med bara några alternativ. Hursomhelst, här är några riktlinjer för vad man ska leta efter i en ISP och hur man kan jämföra de tillgängliga i ditt område.

Vad du behöver veta om olika typer av Internet Service Provider

För det första är det värt att veta skillnaderna mellan olika typer av internet service provider. “Bredband” är ett samlingsnamn som täcker hela den alltid om olika typer av Internet-anslutningar: kabel, satellit, DSL, och fiberoptiska tjänst (aka, FiOS). Dessa är de snabba Internettjänster som håller dig ständigt uppkopplade. Det andra alternativet är uppringd (ja, som i AOL uppringd, som fortfarande existerar och människor fortfarande betala för ). Såvida uppringd är du bara val, du vill gå med bredband. Här är en sammanfattning av de olika typer av bredbandsanslutningar tillgängliga för konsumenterna:

DSL står för Digital Subscriber Line. Det fungerar över vanliga telefonlinjer (som uppringd gör) för att leverera nedladdningshastigheter så snabbt som 25 megabit per sekund (med 100 Mbps eller mer väntas senare i år ). Det finns två typer av DSL: Asymmetrisk DSL (ADSL) och Symmetrisk DSL (SDSL). ADSL är den billigare av de två och ger betydligt snabbare nedladdningshastigheter (dvs hur snabbt information på Internet levereras till dig) än uppladdningshastighet (hur snabbt information skickas från datorn till internet). SDSL, å andra sidan ger lika snabb uppladdning och nedladdningshastigheter, vilket kan vara viktigt om du är en VPN-användare eller regelbundet säkerhetskopiera stora filer till molnet.

  • Fördelar : DSL är oftast billigare än andra bredbandsalternativ, och du kommer troligen att ha mer än ett DSL-leverantören att välja mellan-i motsats till en enda kabel eller fiberoptisk leverantör. Hastigheterna du får från DSL är också oftast mycket stabil och konsekvent, eftersom det i många fall får du en dedikerad linje.
  • Nackdelar : Kvaliteten och hastigheten på DSL-tjänsten beror på avstånd: Ju längre bort du är från leverantörens centralkontor (CO), desto långsammare och mindre tillförlitliga anslutningen. Även DSL hastigheter samtidigt mycket snabbare än uppringd och förmodligen tillräckligt för de flesta användares behov, är inte lika snabbt som andra typer bredbands ännu.

Kabel bredband erbjuds av din kabel-TV-företaget. Det fungerar över koaxial kabel-TV-kablar och ger nedladdningshastigheter som sträcker sig från 3 Mbps till över 100 Mbps. Läs mer om bästa bredbandet fiber 2016.

  • Fördelar : Kvaliteten och hastigheten på din tjänst är inte beroende av avståndet, som den gör med DSL. Cable är också vanligtvis mycket snabbare än DSL och satellit, och mer allmänt tillgänglig än fiberoptiska bredbandsnät.
  • Nackdelar : I de flesta fall är din tillgängliga bandbredden delas med andra i ditt närområde, så ju fler människor som använder kabelbredbandstjänst på en gång, desto långsammare Internettjänsten kommer att vara för alla. Detta kan verkligen lägga sordin på din Netflix streaming på topp internet användningstider.

Satellite , som man kan förvänta sig, använder satelliter för att strålen internet foder till abonnenternas installerade parabolantenner. Satellit, oavsett var du befinner dig, erbjuder hastigheter på upp till 15 Mbps ner och 3 Mbps upp, enligt Ars Technica .

  • Fördelar : Satellite omfattar områden där DSL, kabel och fiber är tillgängliga. För många människor på landsbygden (19 miljoner människor i USA, enligt Ars Technica), är det enda bredbandsalternativ.
  • Nackdelar : Det är både långsammare och dyrare (för märk hastigheter) än andra bredbandsalternativ.

Lämna ett svar