Hur fungerar det när man byter bredband eller internet?

Hur fungerar det?fråga telia

På Bredbandfiberbästitest.com tror att vi livet är för kort för långsam bredband. Det är dags att gå vidare!

Det är viktigt att du har all information till hands. Vi ger dig fler erbjudanden än någon annan större plats – men det är lätt att begränsa saker.

Om du anger ditt postnummer och använda filtren till vänster, är det perfekta paketet förmodligen i topp 10 resultaten.

Varför bredbandshastigheter anges som ‘genomsnittliga’?

Bredband hastighet reklam förändrats maj 2018. Providers nu krävs för att citera den genomsnittliga hastigheten tillgänglig för kunder på förpackningen. Att hastigheten måste vara tillgänglig för minst 50% av kunderna.

Sanningen är den hastighet du kan få beror på mer än bara anslutningen ISP har sålt dig. Läs mer om internet hastighet här.

Den maximalt möjliga för din bredbandshastighet beror på var du bor och hur många andra människor delar anslutningen, vilket kan bromsa i efterarbetet ‘rusningstid’ eller först på morgonen. En anslutning kan endast vara så snabb som sin långsammaste punkten.

Anslutning till en server innebär att kommunicera under en lång nätverk som består av många olika delar – din bredbandslinje är bara en del av denna långa anslutning.

Även om du är på en otroligt snabb 1000Mbps bredbandsanslutning, tillgång till en server som bara kan hantera 10Mbps innebär att du inte se mer än 10 Mbps.

Internetleverantörer ofta inte kan garantera den hastighet du får tills du faktiskt är uppkopplad, så deras hastighet listas som medelvärdet i stället.

Kan jag behålla mitt telefonnummer när jag byter bredband?

Om du ändrar bredbandsleverantörer kan du normalt välja att behålla ditt telefonnummer.

Det är inte en svår sak för internetleverantörer att göra, särskilt om din gamla leverantör och din nya leverantör båda använder Openreach nätverk för att ge dig bredband.

Så även om du byter från tex Telia till Talktalk, eller BT till Plusnet, bör du kunna hålla ditt telefonnummer.

Fråga bara din nya bredbandsleverantör och de kommer att hjälpa dig genom processen.

Det främsta undantaget är Virgin Media. De bygger sina egna kabel- och fibernät, så om du byter från ett Openreach bredbandsanslutning till Virgin, kommer ditt telefonnummer måste överföras till det nya nätverket.

Helt enkelt berätta Virgin som du vill behålla ditt nummer när du registrerar dig för en telefon eller bredband affär och de tar hand om resten.

Vad är ‘obegränsad’ bredband med fiber

Om ett bredband paket är listad som ‘obegränsad’, finns det inga begränsningar för hur mycket eller hur ofta du kan använda den. Däremot kommer en bredbandsavtal med eller utan fiber med en specifik data ersättning endast kan du använda en begränsad mängd internet varje månad, och gå över denna gräns kan kosta dig.

Problemet med en data ersättning är att det är mycket svårt att exakt beräkna hur mycket data du behöver i en månad. Alla online-aktivitet, från att ladda ner filer till surfa webbplatser och titta på video kommer att lägga till din dataanvändning och det är mycket svårt att hålla reda på alla dina online-aktivitet.

Ännu värre, du ofta inte kan tala om hur mycket data något kommer att kosta dig tills du har redan använt den.

Obegränsat bredband undviker dessa påfrestningar, men du kan hamna spendera mer pengar än du verkligen måste.

Kommer bredband ge mig gratis WiFi hemma?

Det korta svaret är ja.

Numera nästan alla routrar kan avge en WiFi signal. Så när nya routern är inkopplad och påslagen hemma, kommer du att kunna få gratis WiFi att du kan komma åt på en bärbar dator, smartphone eller surfplatta.

Med hjälp av din egen WiFi är helt gratis, men om du inte har obegränsad data som en del av din bredbands affär, ansluter till WiFi kommer att använda upp dina data ersättning.

Vad är full fiber / FTTH / FTTP?

Full fiber, FTTH och FTTP är en och samma sak. FTTH står för Fiber to the Home och FTTP står för Fiber till lokalerna.

FTTP är en mer populär term och du kommer att se detta som används än FTTH.

Det vanligaste sättet att beskriva denna typ av bredband är att kalla det ”full fiber”.

Så vad är det?

Det är en fiberbredbandsanslutning som använder endast fiberoptiska kablar, som inte blandas med långsammare koppar ledningar, för att leverera en bredbandsanslutning rätt in i ditt hem, och inte via en grön gata skåp.

Detta står i kontrast med den äldre tekniken för Fiber till regeringen (FTTC), som säljs som ”upp till 38Mbps” eller ”upp till 76Mbps. Fiber till regeringen gör använder en blandning av fiberoptiska kablar och koppar och levererar bredband i hemmet via din närmaste grön gata skåp.

Full fiber kan producera hastigheter på upp till 1,000Mbps – brukar kallas “gigabit bredband och skrivs ut så här: 1Gbps.

Hastigheter är ‘symmetrisk’, vilket innebär att du kan få liknande upp- och nedladdningshastigheter.

Däremot kan äldre teknik som ADSL eller fiber till regeringen endast producera ‘asymmetriska’ hastigheter, vilket innebär att uppladdningar är 10 gånger eller mer långsammare än nedladdningar.

De två viktigaste företag som erbjuder full fiber (eller FTTP) bredband är Hyperoptic och Gigaclear .

Dessa fulla fibernät fortfarande byggs som vi talar, så inte alla i landet kommer att kunna få fullt fiber till deras hem ännu.

I själva verket endast 2% av befolkningen kan få fullständig fiber. Mer framsteg förväntas under 2018 och in i 2019.

Lämna ett svar