Skillnaden mellan DSL, VDSL och internet

Bredbandsinternetleverantörer erbjuder olika anslutningsmöjligheter för abonnenter med ADSL, VDSL och UFB eller fiber är populära alternativ i många delar av världen. Förstå skillnaderna mellan dessa alternativ kommer att hjälpa dig att välja täckning som bäst stödjer din Internetanvändning.

DSL modem

DSL

Kort för Asymmetric Digital Subscriber LineÄr en typ av DSL-anslutning som utnyttjar frekvenserna på vanliga koppar telefonlinjer som inte tas upp av röstsamtal ADSL. Fördelen med denna typ av anslutning är att den inte kräver några speciella ledningar som ska installeras, så det är billigare och mer tillgänglig än andra former av bredband. Med ADSL, kan du få upp till 24 Mbps nedladdningshastighet, men uppladdningshastighet är mycket mer begränsade.

Mer information om bredband utan fiber och DSL hittar du här.

Båda hastigheterna påverkas av tillståndet av trådarna, avståndet mellan hemmet och leverantörens läge och något brus eller störningar på linjen. Levande ”uppströms” från din Internetleverantör är sannolikt kommer att innebära att du får sämre service till dem som lever ”nedströms” därför varför detta sammanhang kallas asymmetrisk. Bättre hastigheter kan uppnås med ADSL2 +, en nyare generation av ADSL-anslutning tillgänglig för de som bor inom två kilometer från en börs.

VDSL

Internet i hastighet och beteende än ADSL. Det kan vara upp till fem gånger snabbare för nedladdningar och tio gånger snabbare för uppladdningar. Maximala uppladdningshastighet ligga kring 60 Mbps om du bor i närheten av leverantören, och signalen är lika stark uppströms eftersom det är nedströms. VDSL åstadkommer detta med en mer effektiv användning av telefonlinjer uppnås genom en konfiguration som effektivt förkortar avståndet att signalen måste färdas. Kortare sträckor innebär mindre nedbrytning och en mer tillförlitlig anslutning. En större mängd tillgänglig bandbredd ger bättre prestanda än ADSL kan erbjuda. Men avstånd och tråd tillstånd kan fortfarande påverka VDSL.

UFB / FIBER

Ultrasnabbt bredband (UFB), även känd som fiber Internet är poppar upp på många ställen och uppmärksamma med sitt löfte om potentialen för så mycket som en Gbps för både uppladdningar och nedladdningar. Även hastigheter runt 300 Mbps är vanligare, UFB har fortfarande en stor potential för hushåll och företag som kräver överlägsen Internet prestanda. UFB kringgår telefonlinjer och använder mindre, lättare fiberoptiska kablar med glasledare. Dessa ledare överför ljussignaler snarare än elektricitet, så de är inte föremål för störningar från elektriska ledningar eller skador från blixtnedslag. Detta resulterar i en av de tydligaste, mest konsekventa bredbandsanslutningar du kan få, men kostnaden för att installera dessa kablar innebär att du ska betala mer för upplevelsen. De som bor på landsbygden kanske inte har tillgång till UFB alls. Om du kan hitta en leverantör i ditt område, men hastigheten och tillförlitligheten hos en fiberanslutning gör det perfekt för användare som skickar stora mängder data, i synnerhet digitala medier, på regelbunden basis. Till skillnad från DSL-anslutningar, får du samma prestandanivå oberoende av plats.

ATT VÄLJA DEN BÄSTA BREDBANDS OPTION

 

Tillgänglighet och prissättning är de största faktorerna när man väljer mellan ADSL, VDSL och UFB för Internet-anslutningen. Börja med att forska vad som finns i ditt område, med tanke på att DSL-anslutningar kommer att försämra längre du är från en leverantör. Därefter överväga vilken typ av Internet-användare du är. Om du bara kontrollera e-post och sociala nätverk, kommer ADSL vara mer än tillräckligt för att uppfylla dina behov. Streaming någon form av media kräver minst en VDSL-anslutning. VDSL är också ett kostnadseffektivt val för små företag som kör interna nätverk. För tunga användare och hushåll eller företag, där flera datorer eller enheter åtkomst stora mängder data på en daglig basis, ger UFB bästa prestanda.

När du vet vilken bredbandsanslutning är rätt för dig, shoppa runt för att hitta den bästa möjliga. Titta på vad olika leverantörer erbjuda i form av priser och paket, och akta oss för priser som verkar för bra för att vara sant. De dominerande telekomföretag (som Spark och Vodafone ) är inte alltid det bästa alternativet, så anser all konkurrens. Mindre bredbandsleverantörer som Trustpower ger också en stor tjänst. Att hitta rätt anslutning till ett pris som passar din budget ser till att du får ut det mesta av den tid du spenderar på Internet.

Lämna ett svar