Telia sätter press med norska expansionen

STOCKHOLM (Reuters) – Svenska teleoperatören Telia Company ( TELIA.ST ) har gått med på att köpa TDC norska verksamhet i en $ 2,6 miljarder uppgörelse som lägger bredband och TV för sina mobila tjänster i Norge och sätter press på marknadsledaren Telenor ( TEL.OL ) .

Telias norska köp kommer att ge det ett komplett utbud av mobila, fasta och TV-verksamhet i alla sina sju nordiska och baltiska marknaderna, även om dess verksamhet i Danmark är fortfarande för liten för att vara tillräckligt lönsam.

Snabb förändring i de globala tele- och mediesektorerna som spelare ser till pooltjänster för att driva intäktstillväxt omforma den nordiska marknaden med Sveriges Tele2 ( TEL2b.ST ) gör en $ 3,2 miljarder bud på kabel-TV företaget Com Hem COMH.ST i år.

Telia bredband i Sverge

Förvärvet av Telia, som länge har sagt köp av bredband och kabel-TV-tillgångar i Norge var en prioritet, värderar TDC verksamhet på 21 miljarder norska kronor, eller 12 gånger 2017 kärnresultatet.

Telia har tidigare eyed en potentiell sammanslagning med TDC men valde mot det på grund av förväntade antitrust utmaningar, berättade källor Reuters tidigare i år. Läs mer om telia bredband här.

telia fiber

Det svenska företaget sade dess aktieåterköp och utdelningspolicy skulle vara opåverkad av affären, men dess aktier sjönk 3,7 procent 1300 GMT. Telenor aktier föll också fyra procent bland oro över priskonkurrens på sin hemmamarknad.

TDC: s försäljning av sin norska verksamhet – fiber och TV leverantör GET och business to business leverantör TDC Norge – kommer efter de nya ägarna avnoteras företaget och valde att driva investeringar i danska infrastruktur och digitala tjänster.

Ett konsortium lett av Australiens Macquarie ( MQG.AX ) köpte Danmarks för $ 6,7 miljarder i år.

”GET och TDC Norge är hög kvalitet företag, men det har blivit tydligt att vi inte behöver äga dessa företag för att vi ska lyckas med det är i huvudsak en ambition fokuserat på Danmark”, säger TDC CEO Pernille Erenbjerg.

TDC har inga planer på ytterligare avyttringar, sade en taleskvinna. Danmark och nätverk är de två kvarvarande verksamheter.

Plats för fler

Telias verkställande Johan Dennelind till Reuters att det svenska företaget, som fortfarande är i samtal om att köpa Bonnier Broadcasting, hade plats för ytterligare förvärv.

”Det kommer att skapa en ledande konvergent operatör för både konsumenter och företag i Norge som kan konkurrera på marknaden med en hel del attraktiva och nya produkter och tjänster”, Dennelind sade i ett uttalande.

2017 GET och TDC Norge omsatte 4 miljarder norska kronor och EBITDA (vinst före räntor, skatt och avskrivningar) på 1,7 miljarder kronor.

Telia sa att det förväntas affären att generera 600 miljoner norska kronor av synergier genom 2021 medan integrationskostnader sågs vid cirka 200 miljoner per år under 2019 och 2020.

Dess nuvarande Telia Norge Företags har 2,3 miljoner mobilabonnemang där är verksamt under varumärkena Telia, OneCall, MyCall och Phonero.

Lämna ett svar